Khamis, 9 Oktober 2008

GAMBAR RAYA???

emmmm...aku terkilan sgt....tak der gambar raya pon aku amik...sbb aku tak dak mood nak beraya...

petang raya aku bergaduh besar ngan kata lain perang besar ngan abang aku..smpi mak aku kena campur tangan....

aku nih sabar bykkkk dah sbb masa anis jatuh tu hari dia yg kelam kabut yg bwk gi sepital...mmg dia ada ckp ngan aku mlm tu...sejahat2 dia pon...ada baiknya jugak...aku mmg timer kasih byk laa ngan dia...

tp sabar aku pon ada hadnyaaa....telinga aku nih berdesing n pedih dahhh...sbb dia kata anis tu mcm2...meh lee aku listkan

  • mengada2....dah besar pon menetek lagi ---> aku jwb Allah kata sampai 2 thn
  • cerewet...bising pon tak buleh tido ---> aku jwb...dia sorang aja umah pengasuh
  • manja sgt ----> nak wat cemana
  • makan pon nak bersuap ke mulut ---> dah ajar mkn sendiri...tp pandai lagi
  • tak comel mcm anak dia ----> aku akuilaa anis tu tak comel...aku terima yg penting anis sihat...sakit demam batuk ke selsema anis tu buleh bilang ngan jari yg lima nih...even anak dia mmgg laaa comel...tp semedang demam..wat pe??
  • tak reti ckp lagi ---> lain baby lain progress...anis berjalan cepat...anak dia berjalan lambat..
  • degil mcm aku ---> aku diam aja...aku nak tgk aja..bagus sgt ke anak dia???

ada byk lagik...tp yg paling aku sakit hati...bila dia marah anis sampai merah padam muka dia...bila anis terjatuh atas tilam anak dia...anak dia yg kedua nih baru aja 13 hari masa tu....dia kata aku tak pandai jaga anak...masa tu aku dah pegang anis...tp terlepas...tau ajalaa budak kecik...anis tu lasak tak hengat....tak kenapon anak dia..tp bb tu terkejut....menangislaa...

akak ipar aku diam ajaa bila tgk kami perang besar...yg aku hangin bila dia kata aku tak tahu jaga anak...meraunglaa sekuat hati...aku pegang anis tu...tak bagi dia main ngan anak dia yg sulung yg umur 3 thn tu...

aku sedih sgttt...mak aku terpaksa campur tgn...pujuk aku laa kan...tak baik raya2 bergaduh...tp sabar aku ada batasnyaa...anis ngan anak dia yg sulung tu kalau bergurau tendang2 ke....mesti anak dia yg nangis....anak dia tendang anis...anis relax ajaa....

tu pon abang aku kata anis jahat...budak2...biasalaaaa hari nih gaduh esok baik...anak dia tu..bila anis buat dia...dia nangis pergi kat abah dia..pastu abah dia suruh pukul anis balik...pastu gelak2 balik ngan anis...nama pon budak2 mana ada serik...

tu pon bapaknya sentap...anak dia tak leh kena sket....comel pon buat hapa kalau lembek..bukan aku nak ngata anak buah sendiri...tp tu laa hakikat...anak buah aku nih mmg sejak lahir budak yg baik....senang jaga etc...tu yg bapak dia bangga sgt...

tp utk pengetahuan semua...anak dia yg newborn...emmmm tak secomel n sesenang jaga mcm muiz tu....

9 ulasan:

maskjask berkata...

opps...what a tragic event..ini kena tengok balik cerita anakku sazali nih..apa2 hal pon harap semua akan balik kepada keadaan asal. Memang tak dinafikan kita ni sensitif kalau org komen anak kita..hatta buruk mana anak kita, dia adalah cahaya mata kita..

Being a parent, should made us aware what are the NO-NO words yang kita tak mau dengar dan kita pon tak boleh cakap kat org. So please think 1000x before talk esp the big NO-NO words for anak2 (anak sendiri atau anak org).

Pesanan ni untuk diriku jua yang kekadang celupar... huhuhu

mommy anis berkata...

peringatan utk diri sendiri....jgn dok kata anak org..

mmg org akan sentap....

Faizah_Haris berkata...

kak nuds...

sedihnyerrr baca citer nihh....aduhaiii...ada gakk manusia cam tu yer? tak sangka plak....harap kak nuds tabah....

Our Dreams Of Life berkata...

masyaAllah...sanggup cakap camtuh kat anak buah sendiri depan2?apa la yg budak anis tu tau..mumaiyiz pon belum...isk...sabar je la nuds...

mommy anis berkata...

timer kasih laa semua atas komen n sebagainya....

kita nih insan biasa...kdg2 kita alpa..so jadikan pengajaran...ye tak...

idida aka manja berkata...

kesian kat anis....
apa la yg dia tau....

cienoet berkata...

nuds... mmg berdesing dgr org cakap anak kita. mcm tak paham plak peel budak kecik. nko balas je sekali sekala..pasni jgn lah bergaduh besar lagi.

Allah tuh Maha Berkuasa. tunggulah hari dia nnt. nko kena byk2kan bersabar. jgn layan org mcm tuh...

suami nko mana ek??

izzah berkata...

adoi... dah nama budak.. cakap pon tak reti, mana la dia nak paham bahasa... ishkkk... ada jugak org cam nih. kita nih, nak marah budak2 umor 1tahun pon tak smp hati, sbb tau, bukan derang paham pon....

halinordina berkata...

aduss..petang raya yg memedihkan. Jgn biar pedih tu berlarutan..tak elok.

Sabar dan tahan la mulut kita nud..aku pulak yg sedih.