Selasa, 17 Jun 2008

APALAAA NAK JADI DGN DUNIA NI...

kalau korang perasankan...setiap hari kat TV ada citer pasal buang anak sana sini...kalau buang kat umah org atau letak kat masjid ke tak apa lagik...nih campak dlm sungai, campak tepi longkang, campak atas jalan...yg paling sedih...bubuh dlm beg skolah...

semua bayi masih bertali pusat...aku rasa semuanya mati pasal lambat potong tali pusat...jangkitan kuman etc.....sungguh kesian...sungguh2....setiap kali aku baca cerita tu...mesti tak semena² aku akan menangis....apalaa dosa anak itu...sampainya hati....tergamaknya membuang janin yg dikandung....tak ada ke rasa simpati, kasih dan belas ehsan...

sbbnya baby yg dikandung mempunyai bonding 'perasaan' yang sangat akrab dgn ibu....tak rasa ke nikmat mengandung even memula tu teruk jugaklaaa....agaknya semua tu dah terhapus dek malu dgn perbuatan sendiri...

pada sesapa yg terasa nak buang anak tu...boleh letak elok² depan umah aku....aku amik bela cam anak sendiri...buat kawan dgn anis...tak yah susah² dok pk nak wat apa bila lahir...g laa beranak elok²...pastu terus letak jek dpn umah aku...kang aku buat ler report kat JKM....aku nak bela anak tu...

pada sesapa yg penah senasib dgnku....berkorban masa, jiwa, tenaga, duit ringgit utk dapatkan zuriat..mesti akan 'terlebih' kecewa, marah dan benci dgn manusia yg tiada perasaan tu....

marah betul laaa...pepagi dah hot nih!!!

1 ulasan:

cienoet berkata...

sama lah ngan jiran aku cakap. dia pun susah nak dpt anak. anak sorang dah form 1 pun. dia cakap 'jgnlah buang anak. kalo tak nak, letak je depan muka pintu umah dia. dia akan bela.jaga mcm anak sendiri'

manalah letak perikemanusiaan org2 mcm ni. aku mmg baca tajuk je. nak baca tu mmg tak sanggup..lagi2 nak bayangkan... :((