Selasa, 17 Februari 2009

AFTER A WEEK

aku rasa ramai kwn2 aku tahu yg anis kena sawan tarik...nama dia...mild febrile fits 1st episode...

kisahnya terjadi seminggu lalu...aku mc...sbb aku sakit...pagi selasa...bdn anis dah dedar...tp panas dia lain mcm...as usual...aku kasik PCM ajaaa....sbb anis nih so far demam dia just overnite aja..then...lasak as usual...

tp lepas asar...dia merengek n buat perangai aja...so melekat aja ngan ayah dia...lepas isyak...badan anis panas..so ayah dia sponging satu badan...

kalau tak silap...dlm pukul 9.30 mcm tu laaa...mommy masuk bilik....tergerak hati nak masuk bilik nak tgk keadaan anis yg baru lepas muntah...masa tu mata ayah tgk TV sambil sponging bdn anis...then...mommy tgk mata anis dah tinggal putih jek..pandang atas...mommy panggil anis tak jwb....apalagik...mommy terus meraung...

kelam kabut ayah...ayah dudukkan anis...masa nih mulut anis dah berbuih..then badan dia dah kejang...terus mommy lompat...carik purse, kad hospital, kunci kereta...mommy cempung anis...sementara ayah siap...masa nih bdn anis dah mengecil...bibir n muka dah biru...bdn anis ringan sangat...berkali mommy kejutkan anis...bertahan anis...tunggu mommy bwk klinik dulu...

sampai kat klinik...945 pm...klinik dah separuh tutup..mommy terjah...terus masuk bilik dr..check2 suhu 38.3 C...dr masuk ubat ikut bontot...masa nih baru anis sedar n back to normal...masa nak tunggu ubat...mommy nampak badan anis dah gigil..terus ke PPUM...dlm kereta...anis menyanyi2...mcm merintih pon ada...tp bukan menangis..mulut mommy tak renti2 baca ayat qursy...

lepas LDP barulaa anis stop nyanyi...so...sampai PPUM kat emergency...misi check2..semua...dr kata kena warded sbb 1st episode kan...dekat pukul 1 pagi baru masuk ward...adeh...masa kat ER tu...anis dah main2...jalan2...dr tgk anis tak teruk sgt...tp soh masuk ward jugak...umi anis pon datang jugak...sbb mommy sms kata anis kat PPUM....emmmm bila anis nampak umi jek.,..terus nak gi kat umi...adehh....tgn umi tu tak kuat...anis dah laa 12kg....

duduk ward 3 hari...mcm 3 bulan...anis tu asyik nangis aja kalau misi n dr dtg check dia...makan PCM nak kena paksa....masuk antibiotik selama sejam 4 kali sehari...balutan kat tgn tu asyik mtk bukak aja...sbb tgn dia dah jd handicap...tu yg anis tension...

adeh....dr pakar 2-3 org geleng2 kepala tgk anis..panjat sana sini...tak mcm budak sakit..akhirnya petang jumaat...dr bagi balik...kalau jd lagik...kena ingatlaaa...

hari ahad barulah demam anis betul2 kebah...alhamdulillah....

dulu mak aku pernah ckp...jaga2 anis tu...sbb mudah kena sawan...sbb mak aku tgk taik anak aku warna ijo...firasat org tua2...

di sini aku nak ucapkan JUTAAN TERIMA KASIH pada kwn2 yg ambil berat dgn kesihatan aku n anis...kwn2 yg sms...kwn2 yg ziarah....terima kasih yang tak terhingga...hanya ALLAH sahaja yg dpt membalas budi baik kalian...

11 ulasan:

maskjask berkata...

alhamdullillahh dah selamat semua...cemas betul aku membayangkan keadaan hang n hubby tatkala anis diserang sawan.. take care yea nud....

Nieza Ishak berkata...

Alhamdullilah, anis dah sehat.

Faizah_Haris berkata...

kak nuds....
alhamdullilah anis dah sihat.....huhh seriauuu gak baca n3 nie....

Ina Hashim berkata...

Alhamdulillah...anis dah sembuh ye nuds?akak ada sms tny khabar anis wktu baru tau anis kene fits tp maybe nuds tgh sibuk jg anis kat hosp kut time tu...pape pun..syukurrlah anis dah sembuh...pasni every time dia demam je kene extra hati-hati

Mama Mya berkata...

alhamdullah sumenye selamat.. saya x dapat komen lebih saya dah emo nangis.. dapat rasakan naluri keibuan walaupun saya hanya membaca nadia yg mengharungi.. syukur alhamdulillah

re = lain budak lain perkembangannye.. cik mya gigi masih 6 batang.. tapi dia dah boleh mengira.. bercakap tue hanya yg biasa2 jek..

hope anis membesar ngan sihat

Mama Mya berkata...

*** pssstt nadia saya tersalah tulis ALHAMDULILLAH

Don & Nor berkata...

haah kak...cemas baca netry akak...sedih, kesian...semua ada... n yg penting syukur alhamdulillah..semuanya dah selamat...

aida berkata...

alhamdulillah anis dah sihat.. boleh melasak macam biasa

cienoet berkata...

cemas je baca entry ni..aku duk imagine mcmn.. ya Allah..nasib baik Anis dah kembali lasak.. alhamdulillah... berpancararoba sungguh idup ni. moga Anis besar nnt dpt sepenuhnya berbakti pd mommy n ayah dia..InsyaAllah

mummy sara & syasya berkata...

kak.. thank u for comment at my blog.. ada masa mehla dtg kedai saya (SARA KIDS). teringin nk jumpa. saya link blog akak kat blog saya eh

Selly & Buke berkata...

alhamdulillah anis dah sihat...

aku tau camner cemasnya.. pernah lalui masah najmi anak yang mama jaga kena... berlari takculup kaki aku masa tu sebab takder kereta kat rumah nak bawak gi klinik....

kena berjaga sampai umur dia 6 tahun.. take care nud..