Rabu, 6 Ogos 2008

MAMA OH MAMA

nih salah satu citer peberet aku...even beratus kali aku tgk...mesti aku akan nangis sampai bengkak2 bj mata aku.....

masa aku kecik2..dari umur aku 7 bulan....aku dok ngan nenek...kami berdua ajalaa dlm umah tu..nenek aku nih menyara hidup dia dgn meniaga nasik...dgn untung tak seberapa tu laa dia sekolahkan aku...mak bapak aku...bg duit kat nenek aku tu setahun sekali jek..masa nak bukak sekolah..RM100...aku mmg ingat sbb aku temankan nenek aku gi pos opis...fyi...aku jumpa mak bapak aku setahun1 atau 2 kali aja...

nenek akulaa yg buat susu aku...lampin aku..kencing berak aku...semua dialaaaa..bila aku tgk citer nih....aku selalu ckp ngan arwah nenek aku....aku tak mau dia mati dulu...mesti aku nangis2...aku takut....nanti aku nak duduk ngan sapa...pastu nenek aku akan jwb balik...umi kan ada...umi tu adalah biological mother aku laaa kan..aku pasti akan nangis....aku cakap aku tak nak...umi aku garang...nanti nenek aku jwb...chek ada (arwah atok aku) mesti aku akan jwb....tak mau....chek ada mak yam (nenek tiri aku) dia tak suka aku...nanti aku nak dok ngan sapa...uwaaaaaaaaaaaa....mesti aku nangis...tp arwah nenek aku mesti akan diam lelama...sebab aku tau...dia mesti sedey kalau bebetul dia mati satu hari nanti

tp nenek aku ttp pergi juaaaa...di kala aku umur 10 thn...gelapnya dunia aku...sgt gelap...nenek aku rebah kala azan subuh bergema..strok...jatuh ditepi dapur arang dia..masa bertungkus lumus memasak utk jualan....mujur saat tu...aku dah bangun...temankan nenek aku di dapur sambil menyiapkan kerja sekolah...tak berdaya mengangkat sekujur tubuh yg kaku di tepi dapur..tp ku gagahkan juga...takut api dapur tu membakar rambut nenek aku....alhamdulillah..lepas aku berjaya tarik nenek aku...terus aku capai kerusi utk membuka ensel pintu dapur..dlm gelap pagi suasana kg...aku gagahkan juga lari ke rumah jiran...mujur jiran sudah bgn utk semayang subuh...lepas satu rumah ke satu rumah aku berlari mendapatkan bantuan...tak tahulah dimana datangnya keberanian...lantaran aku seorang yg sangat penakut pada keadaan gelap gelita hantu etc....

selepas semua sedara mara dipanggil....tanpa berlengah aku terus balik ke rumah...mcm manalaa keadaan nenek aku...masih tak berubah...agak lambat..petang lepas asar baru dihantar ke hospital...tp jam 10 malam....lepas hampir 15 jam tidak sedarkan diri...akhirnya nenek aku dijemput ILAHI...berakhir sudah penderitaannya....tinggallah aku menangis mengenangkan nasib aku...siapa akan jaga aku...siapa nak temankan aku makan...siapa nak mandikan aku....siapa nak tgk aku amik hadiah kalau dpt no 1...siapa...siapa....

berhari2 aku menangis...aku sgt sunyi...selepas nenek dikebumikan...arwah atok yg temankan aku...masak utk aku...tp tetap tak sama ngan arwah nenek...selepas arwah pergi..pelajaran aku mula merosot...selepas itu...bermulalah episod aku dibesarkan oleh mak ayah kandung aku sendiri...sungguh sedih....amat memilukan...tak perlulaaa aku ceritaa....

wajah arwah nenek aku..sama seiras cam wajah mak neng dlm cerita MAMA oh MAMA...nenek aku sgt penyabar, penyayang, rajin....mana mungkin ada pengganti seperti dia...perginya diratapi sekalian sanak saudara...tiada galang gantinya HAJAH LIMAH YAACOB...

alfatihah buat mak....10 Ogos 2008 genaplah 21 thn arwah meninggalkan aku...tetapi tak pernah sekalipon aku melupakannya...she is my true mother...my mentor...my supporter...

5 ulasan:

Firman Nurmie berkata...

wahh sedih. paham apa perasaan u sbb sy pun stay ngan nenek masa kecik sampai nenek ninggal pada 5/6/1997. dah 11 tahun berlalu. My mum dah passed away since i 2 yro kalao x silap lah. tp mmg x ingat langsung my mum nyer figure cam na. Gambar pun x der.ayah plak umo i 16 thn baru jumpa tapi mmg dia 100% wash hand lah...till now. las t month call minta pinjam 1K pun x dapat. Bukan minta saja tp minta pinjam untk deposit nak beli umah. Lagi pun dia baru pencen mmg ada duit dan mungkin i nak amik kesempatan sama. Ntahlah..my hubby kata biar lah dia org dgn cara hidup dia org dan kami dgn kehidupan kami...agaknya ayah i rela bersoal jawab di akhirat kelak kot????

BTW..i nak cuba buat resepi nasi daging u tu...sedap la nampak. i pose ari ni

Our Dreams Of Life berkata...

nuds
sedynya baca kisah silam nuds....uwaaa..nak nangis gak..wpun x penah melalui apa yg nuds rasa,tapi sikit sebanyak akak paham...alhamdulillah, nuds berjaya melepasi semua rintangan masa kecil dulu..now dah jadi mommy to anis pulak kan...

ellyn berkata...

nuds,
sedeynya aku membaca..kecik2 lg ko dah tabah sesgt kan..
adik aku pun dok ngan atuk aku cam kau gak la.. tp kau nye story lg touching...

anyway, aku pun miss arwah atuk aku gak..al-fatihah utk mereka

ummicaca berkata...

sedey a nud, rasa cam dalam drama jek... aku tak dapat bayangkan kalau aku yang ada kat tempat hang nud..

cienoet berkata...

nuds...citer nko ke nih???
dh meleleh air mata aku.. nko biar betul ,nuds....