Rabu, 18 Jun 2008

SUSU ANIS

mommy nih bercita² nak fully breastfeed anis...apakan daya susuku malu² aja...sapa tahu rezeki adik anis kot nanti dpt fully BF...amin...aminn

masa lahir anis minus susu ni....tp just 1 tin aja...RM 45.00 for 900 grm...tapi tak lama sbb dia sembelit....

lepas tu tukar NAN...minum byk tin jugak leee...setin RM37.90....

tp bila anis dah 6 bulan....gg nak tumbuh...lgsg dia tak mau susu....so kwn suggest minum susu nih....Dutch Lady langkah 1...RM16.99 for 900 grm....byk beza oooo...

tapi rasa bersalah...sbbnya....susu anis murah bangett...tok umi dok bising jek...gaji riban2 bagi anak susu murah...bg yg khasiat sket...mmg laa mommy nak kasik anis susu elok sket tp anis reject...nak wat cemana....

sejak mamex gold ada major changes dlm ingredient dia...so mommy tukarlaaa....anis minum mamex gold 2...now dah mamil gold 3...

tapi rasanya bila anis dah 18 bulan nanti...tukar dugro jek laaa..ok tak...huhuhuhuhu...

now anis minum 2 jenis susu...mamex n DL langkah 2....DL123 dia reject...tak sedap kot....mujur DL langkah 2 tu up to 18 months....

expenses anis utk susu dlm sebulan : RM170.00

nak tanya korang semua...apakah susu mempengaruhi 'tahap pemikiran' anak2 kita?

cam selly, kak kherun....tu semua enfalac etc...mmg anak dorang cerdik n bijak laaa...yg lain aku tak sure...ampun yaaaaaa...pemerhatian aku saja ni....

8 ulasan:

ellyn berkata...

nuds...
mungkin kot..si Adam minum Enfa dr kecik.kalu nk compare ngan cousin dia yg sama baya nmpk lain la tahap dia tp...
x tau jugak la..
Ammar reject plak susu enfa..dah mcm2 cuba..skrg ni dia minum apa tu susu yg Gain Eye Q..br laju skit...

ikut tekak budak2 ni jugak nuds..bukan dia tau pun susu mahal ke murah..

mommy anis berkata...

ellyn....b4 aku kasik anis susu...aku yg minum dulu...susu paling sedap DL langkah 1/2 tu...paling tak sedap...susu NAN...ya ammmpunnnn...

anis minum enfa2 nih sembelit laa even dah cair....

ngan kata lain...anis tu memilih lee...setengah baby...semua jalan kan...kekekekeke...

tp susu ibu is the best kan lynnn

ellyn berkata...

ya betuuuullll...
susu ibu lg best apakan daya susu kita ni nuds.....sedih arrrr

muddymask berkata...

entah lah nud...istilah cerdik yang hang maksudkan ni dari segi apa yer? Susu baik = Susu Mahal = Budak Cerdik? I'm not sure about that. Rasanya pengaruh sekeliling lagi banyak impaknya berbanding dgn susu.. dan berdasarkan pemerhatian, lain anak, lain kebolehannya...

cienoet berkata...

pernah baca kat mana ntah..kandungan FM ni lebih kurg sama je... jgn percaya sgt dgn DHA, AA dan apa AAA lagi..semuanya tu untuk marketing je. waallhua'lam

Dina berkata...

aku setuju dgn statement k.mask, cerdik bukan bergantung pd susu..cuba tgk kita dan rakan2.. susu apa kita minum? zaman kita yg glamour lactogen..skrg parents mcm kita ni tak pandang pon lactogen ni.

Berdasarkan Prof Dr. Zabidi Azhar (Peads-Ahli MJA kita) pastikan FM yg dibeli ada DHA..zat lain2 klu ada bagus la. Anak dia yg 6 org tu semua minum Dumex...buat la pilihan..

mommy anis berkata...

wow...power sungguh statement kak dina...

aku baru anak sorang...kekeke...dumex tu susu turun temurun laa kan...bagus sungguh...

camelia7677 berkata...

betul la Nad.. Susu apa pun tak kisah asalkan anaknya tak sembelit, tak muntah..

Yang penting depa minum susu...
Lagik2 cam kita nie yang susu cap gantung nya tak banyak... huhu...

Persekitaran kita main peranan penting (maklum la amik Pembangunan Manusia.. hehe)..

Harap2 lepas nie leh breastfeed banyak2...