Isnin, 9 Jun 2008

BILA HARGA MINYAK NAIK

bila harga minyak naik...kita pon jd naik minyak...subsidi 30 sen jek...isk iskk isk...bak kata En Bad...tu laa hangpa...undi PAK LAH lagik...kan dah naik minyak...hhuhuhuhu....

mesti PAK LAH ckp...tu laaa hangpa...undi BA lagik...kan minyak dah naik...muakakaka...

memandangkan minyak dah naik...nak kuar umah pon dok kira2.....adoiii...so....dok terperap aja kami....ari nih cuti...so...dok umah jek laaa...

aku ingat lagik masa aku mula2 pakai kelisa ku yg comel tu...aku isi penuh tank...baru RM26 hengget....masa tu plak baru lepas kawen...ronda sakan laaa...setank baru byk tu..tak silap seliter minyak time tu...bulan Oktober 2002...baru RM1.13 seliter..

now.....setank..kelisa tu...dah RM81 cam tu laaa...so far aku tak isi lagik...aku congak2....30 liter x 2.7o....tak ke RM81++++

adoiii....adoiii....apa nak jadik dgn harga minyak dunia.....presiden iran ckp....sebenarnya harga minyak dunia naik disebabkan oleh spekulasi barat....sebenarnya minyak kita lebih byk dari permintaan....so....yg kaya makin kaya..yg miskin cam aku nih..terusslaaa miskin...

huhuhuhuuhuhu.....so...balik kulim naik bas jek laa...jimat sket...dulu balik kulim....pi balik dgn tol...dlm RM220.....now....dah RM300....sooo...kalau naik bas....pi balik...baru RM60.....sooo....

mailaaa kita pakat2 jimat...PAK LAH kata..dia soh kita berjimat....pi opis bwk bekal...lepas tu tanam sayur sendiri...aku nak tanya PAK LAH tu...dia buat lagu tu kaaaa...sebelom dia dok sebok pi ceramah org...dia tu kena buat lagu tu....KEPIMPINAN MELALUI TELADAN...

zaman nabi dulu...zaman khulafak ar rasyidin...tak dak cam ni...depa tu pemimpin yg baik....yg dibentuk dan dipandu oleh AL QURAN n AS SUNNAH...kita zaman laaa...ulamak ditindas...umarak disanjung cam nak rak.....

sudahlaa..merepek pon tak guna....kami nih marhaen...bergolek pon ditindas...digolek pon dilenyek...so...senyap jek laaa...

lu pikirlaa sendiri....

now tindakan kami dlm masa terdekat nih utk mengekang kenaikan budget yg terlampau byk..

1. masak kat umah
2. dok jek laaa kat umah
3. kalau ada sale murah...borong byk2 esp susu n pampers
4. kurangkan penggunaan letrik (aircond n heater)
5. stop shopping tak tentu hala...aku gila beli baju anis laaa...so anis....pakai jek laa apa yg ada..bj baby pon masih ada yg tak terpakai..kekekeke
6. mantapkan lagi bisness...bisness apa???

tahun nih....baju raya anis tak yah beli...baju auntie izzah n auntie wati bagi dah cantik bangettt....so jimatt...baju kurung kain mommy dah beli..soh umi jek jahit...

kuih...mommy buat sendiri..mommy wat balik resepi...masak kat kulim...jimat duit kuih...tp duit raya kat tok abah kena extra pasai pakai current dia...muakakakaka

harap2 nafsu nak membeli kuih raya tu TAK ADA...sbb tak makan....

open house ka apa ka....dibatalkan...unless kalau ada durian runtuh....

4 ulasan:

Mama Mya berkata...

salam nadia.. saya pun nak stop shopping baju cik mya disebabkan harga minyak naik.. tapi kan.. daku dah terrendam baju cik mya ngan baju yg luntur warna abis seme baju dia.. so saya kena beli baju baru laii ler tuk cik mya.. uwaa uwaa uwaa kata nak jimat

re = baru start nak mengemas umah cik mya tue abis seme nak di kemas.. hiks

izzah@mommy kal-el berkata...

kak nuds, kita kena berubah mcm ni:

1) tukar kelisa akak tu pada kete kuda

2) tukar beras pada ubi kayu

3) tukar lampu neon pada lampu pelita

4) tukar dapur gas pada dapur kayu

barulah betul nak ubah cara hidup... kan.. kan.. kan...

ellyn berkata...

hai nuds,
betul la..aku pun xde mood nk meronda2 lg dah...in fact ahad lpas x kuar langsung pun..punya la aku dok berkira skrg ni..kalu aku dok sendiri ngan family aku jek aku tau la nk bjimat camana..ni dok reramai...budget raya thn ni pun adussss lemah aku..abis ke minyak kete jek...

angin aku pun asyik naik jek 2-3 ari ni

mommy anis berkata...

mommy khal-el nih.....

kita soh paklah wat cam tu dulu ok...hb akak ckp...depa tu kena pakai kecik jek...bukan isi ramai org....setakat seorang tu pon nak naik perdana executive...

tu semua duit rakyat....semua poket depa yg penuh...

hangpa semua perasan tak...muka khir toyo dah back to asal..masa memula dulu....hb aku ckp...dah tak der elaun nak wat botox dahhh...

ellyn....kalau susu kita masyukkk...tentu kita dah jimat duit susu kan....

mama mya...aikkkk terkena penyakit sama kita nih...