Selasa, 27 Mei 2008

LAKSA OOOOO LAKSA

haaaa....lepas bersalinkan anis...tok umi pesan...pantang laksa noooo....mommy tanya...berapa lama....tok umi jwb...ikut suka hang....iskk iskk kuat sungguh dugaan....peberet mommy laksa....semua laksa laaa..kalau lalu jusco tu...mommy tahan nafsuuu...sbb b4 bersalinkan anis..mommy dah bedal semua laksa....mlm b4 tahu ngandung pon mommy ngidam laksa....org sebok pi terawih mommy tawaf laksa shack..kekekeke...peberet mommy of coz laksa penang...tapi cam tak der nafsu nak makan...sbb dah pantang SETAHUN.....

mommy punya laksa marbelos......semua org tau (masuk lif tekan sendiri)....tok umi punya laksa dah tak sesedap dulu...sapa ajaq tak tau....buat laksa boh lengkuas...terus kembang tekak...sorilaa umi...laksa umi tak sesedap dulu.....nih dah ada pewaris masak laksa sedap...sampai tok abah soh mommy bukak kedai laksa kat KL nih...kembang setaman oooo tok abah puji mommy....nak2 laksam ku....semua org dok tanya kalau time open house...maap nooo..tahun lepas tak dak laksam....anis sebok nak join masak jugak...walhal masa tu tak merangkak lagik pon....

nih dah berbulan2 mommy bukak balik all about resepi laksa johor...mommy dah cuba dulu sekali...ayah puji sedappp....kawan2 yg makan pon kata...can do laa..nih first time buat tau...pastu aunty dina kata...hang nak bagi sedap...boh isi ikan kurau bakar....so mommy belek2 laaa...mmg pon...laksa johor jati ada isi ikan kurau....

so next time mommy akan boh semua ingredient asal dlm laksa johor tu...harap2 sedap.....salah satu bahan yg wajib ada....adalah DAUN SELASIH as a ulam....apa kekdah daun selasih nih..mesti daun2 kampung laaa kan...mommy nih tau jugaklaa sket2 ulam kampung nih...tapi selasih mmg tak penah tau...dok pikiaq....daun hak kluaq bj selasih tu kaaa...isk iskk kuno sungguh....

so....sabtu lepas mommy usung anis pi tesco laaa....belek2 semua ulam2 tesco...awat tak jumpa daun selasih nih....last2 jumpa....dia tulis DAUN SELASIH....RM4.99.....apa kekdah mahey bebenor nih...pastu diseal warna pepel...mommy amik...cium...wanginya...so mommy assume daun nih ke...awat cam daun makanan mat saleh...muakakakakaka....bila mommy tanya....daun selasih cemana rupanya...ayah jwb ntah...ayah anis tu...harap maaplaa...bukan kaunter pertanyaan yg sebenar...

so mommy browse internet....lorrrrrrrrrrrr....daun selasih = basil leaves....subhanallah.....awatlaa tak habaq awai2....senang kijo mommy...emmm patutlaa mahey....import weyy...dlm hati mommy.....canggih gak org johor dulu2....dah makan daun import (ke ada tanam kat m'sia nih)....coz yg mommy tau....chef2 mat saleh tu selalu boh basil leaves tu....

hahaahahahahahaha...mommy gelakkan diri sendiri...ilmu memasak tak cukup lagik....

7 ulasan:

cienoet berkata...

aikk...daun selasih tu basil leaves ka????

aku tahu daun selasih ni..mak aku tanam kat belakang umah..

Mama Mya berkata...

daun selasih yer emmhh cam pernah dengar lupo ler kekeke (statement org malas masak) cam sodap jek laksa tue hehehe

re = maleh daa nak update kat fp coz maleh nak mengedit gambo lagipun x cukup masa sekarang nie. dok kat blog pun jadi ler hihihi

Nieza Ishak berkata...

aku pun tak kenai daun selasih ... kekekeek

ellyn berkata...

wah...mommy anis msk laksa johor...

nuds..kat blakang umah mak aku pun byk pokok selasih tp aku cam cie la x tau nama omputih dia..

adha berkata...

nuds.. nampaknyer anis ngan arwah hamiza cuma beza 2 ari jek ye hari lahirnyer....

Salizah berkata...

kita tak penah la pulak letak daun selasih ms masak laksa johor.. daun pudina tu adalah...

canggey nih...

cienoet berkata...

nuds..bila tarikh betul nak makan daun selasih ni? aku nak kena tanya husband awai2..kalo tak..nnt sure dia ada plan lain..